Profily štúdia pre odbory:
Absolvent študijného odboru 63 236 Hotelová akadémia je po
pätrocnom štúdiu kvalifikovaný pracovník so širokým odborným profilom a
všeobecným vzdelaním.
Je schopný riešit praktické problémy podnikatelskej praxe v hotelierstve a v
spolocnom stravovaní. Kvalifikovane organizuje a riadi hospodársku cinnost a
prevádzku v zariadeniach reštauracného stravovania, úcelového spolocného
stravovania a prechodného ubytovania.
Po absolvovaní troch rocníkov štúdia a 1 500 hodín odbornej praxe môžu žiaci
vykonat dobrovolnú záverecnú skúšku, a tak získat výucný list v odbore
kuchár-cašník. Vykonaním tejto skúšky sú žiaci pripravení na zvládnutie
praktických odborných cinností, ktoré súvisia s technikou obsluhy, stolovaním a
technológiou prípravy jedál.
Po ukoncení pätrocného štúdia je absolvent pripravený na samostatný výkon
odborných hotelierskych a reštauracných cinností je schopný samostatne
podnikat. Je adaptabilný pre prácu v príbuzných odboroch, je pripravený
aplikovat získané vedomosti v praxi a pracovat aj v tíme. Trvale sa zaujíma o
vývoj odboru doma i v zahranicí, sústavne sa vzdeláva a sleduje odbornú
literatúru.
Používa racionálne metódy práce podnikatela, realizuje podnikatelské zámery,
cielavedome, rozvážne a rozhodne koná v súlade s právnymi normami spolocnosti,
zásadami vlastenectva, humanizmu a demokracie.
Absolvent hotelovej akadémie sa môže uchádzat o štúdium na vysokých školách,
hlavne so zameraním na cestovný ruch, spolocné stravovanie a príbuzné odbory,
ak si doplní vedomosti z matematiky vo volitelnom odbore.
Na plnohodnotné vykonávanie povolania je nevyhnutná aj telesná zdatnost
absolventa, dobrý zdravotný stav, kultúra jednania, vystupovania a správania.
dĺžka vzdelávania a prípravy : |
4 roky denného štúdia |
Základné podmienky na prijatie: |
úspešné ukončenie základnej školy, |
Spôsob ukončenia vzdelávania a prípravy: |
maturitná skúška |
Poskytnutý stupeň vzdelania: |
úplné stredné odborné vzdelanie |
Doklad o dosiahnutom vzdelaní: |
maturitné vysvedčenie |
Pracovné uplatnenie absolventa: |
Po úspešnom vykonaní maturitnej skúšky sa absolventi môžu
uplatniť v oblasti regionálneho cestovného ruchu, v cestovných kanceláriách,
informačných centrách, v múzeách; ako informátori, organizátori cestovného
ruchu v regiónoch a v obciach, ako pracovníci marketingových útvarov v
samosprávach, v organizovaní skupinovej, rodinnej a individuálnej turistiky,
v stravovacích a ubytovacích podnikoch a zariadeniach, v sprievodcovskej
činnosti a iných službách a podnikateľskej činnosti. |
Absolvent študijného odboru manažment regionálneho cestovného ruchu je
kvalifikovaný pracovník, ktorý je schopný vykonávať pracovné činnosti v
regionálnom cestovnom ruchu, najmä prispievať k rozvoju služieb cestovného
ruchu v cieľovom mieste.
Cieľové miesto je konkrétne územie (obec, región) v Slovenskej republike, ktoré
je atraktívne svojou prírodnou, kultúrnou alebo historickou zaujímavosťou.
Zhodnotenie atraktivít zvyšuje ekonomický potenciál územia a prispieva k tvorbe
produktu cestovného ruchu.
Tvorba konkurencieschopného produktu cieľového miesta je výsledkom činnosti
kvalifikovanej sily, ktorá poskytuje nielen kvalitné služby, ale aj manažuje
kompletizovanie produktu, čím umožňuje realizovať na trhu vysokú pridaná
hodnotu. Regionálny cestovný ruch:
- zvyšuje zamestnanosť v regióne, vytvára nové pracovné miesta a znižuje
migráciu za prácou
- priaznivo ovplyvňuje zárobkovú situáciu miestneho obyvateľstva
- vytvára príležitosti pre podnikateľské aktivity miestneho obyvateľstva v
oblasti spoločného stravovania, ubytovania, remesiel, obchodu a
poľnohospodárskej výroby
- zlepšuje starostlivosť o životné prostredie (verejná zeleň, estetika
prostredia)
- podporuje rozvoj infraštruktúry (budovanie a údržba cestnej siete,
modernizácia bytového fondu, oživenie kultúrno-osvetových zariadení a pod.)
- zvyšuje sebavedomie a spolupatričnosť miestnych obyvateľov
-je zdrojom príjmov regiónu